Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Making S.O.A.P» Erasmus+ KA1
Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2014
Τόπος: Ισπανία, Μεντινασέλι

Έκθεση βιωμάτων: Αβρααμίδης Χριστόδουλος

Διαβάζοντας κανείς τη σύντομη περιγραφή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει πως αποτελούσε μια πολύ υποσχόμενη εμπειρία. Αυτό που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί ήταν η αρμονία, με την οποία οι δραστηριότητες, τα συναισθήματα ακόμα και τα διαλείμματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, μετατρέποντας τις μέρες σε ώρες και τις ώρες σε λεπτά.

Οι όποιοι ενδοιασμοί που ίσως είχα, εξανεμίστηκαν κατά την άφιξή μου στο χώρο φιλοξενίας μας. Οι οργανωτές ήταν εξ αρχής ευχάριστοι και φιλικοί, αποπνέοντας μια αίσθηση γαλήνης, η οποία ήταν διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι συν-εκπαιδευτές μου αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα• ευχάριστοι, διασκεδαστικοί και προπάντων πρόθυμοι να λειτουργήσουν ως μέρος μιας ομάδας και όχι ως ξεχωριστές ομάδες. Τώρα που το σκέφτομαι, συνειδητοποιώ ότι το ομαδικό πνεύμα που ένιωσα να υπάρχει ανάμεσα μας μόνο τυχαίο δεν ήταν. Ήταν μάλλον προϊόν των διάφορων δραστηριοτήτων στις οποίες κληθήκαμε να λάβουμε μέρος και ταυτόχρονα της ομαδικότητας που απέπνεαν οι ίδιοι οι οργανωτές.

Ας πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή. Το χωριό (Medinaceli, Spain), στο οποίο φιλοξενηθήκαμε ήταν βγαλμένο από ταινία μιας άλλης εποχής• γραφικό, μικρό και χτισμένο σε ένα λοφίσκο κάπου 1000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της γης. Το δε κτίριο, όπου μείναμε, ήταν το παλιό δημαρχείο. Ήταν ευρύχωρο και όμορφα διαμορφωμένο έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση μιας οικογενειακής εστίας.

Οι δραστηριότητες ήταν αναμφίβολα πολύ πιο ενδιαφέρουσες απ’ ό,τι πίστευα, γεγονός που με έκανε να συμμετέχω ενεργά, παρ’ όλη τη κούραση που σε ορισμένες στιγμές ίσως να ένιωθα. Όσον αφορά το θέμα του προγράμματος έμαθα πολλά γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη τόσο σε θεωρητικό επίπεδο (βίντεο και παιχνίδια οικολογική αφύπνισης, παραγωγή κομπόστ) όσο και σε πρακτικό (παραγωγή σπιτικού σαπουνιού και αποσμητικού, επίσκεψη στον μικρό κήπο των οργανωτών). Επίσης, η συμβολή στη διαδικασία κτισίματος ενός σπιτιού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέθοδο, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ανεπανάληπτη.

Το αποκορύφωμα όμως, αποτέλεσε η διήμερη εκδρομή σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό περί τα 5 χιλιόμετρα από το χωριό διαμονής μας. Μετά από πεζοπορία 2 ωρών με συχνές στάσεις ξεκούρασης και συλλογισμού φτάσαμε στον προορισμό μας, όπου και κατασκηνώσαμε. Η εμπειρία για μένα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα όχι λόγω της κατασκήνωσης, αφού έχω ήδη κατασκηνώσει πολλάκις στη φύση, αλλά λόγω του γεγονότος ότι ήμασταν μια ομάδα ατόμων, άγνωστων μέχρι προ ολίγων ημερών, οι οποίοι αλληλοϋποστηρίζονταν, διασκεδάζοντας παράλληλα. Έμοιαζε το χωριό να ξαναζωντανεύει.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσα να πω πως η συγκεκριμένη εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη τόσο από πλευράς γνώσεων όσο και διαδικασίας.

Αβρααμίδης Χριστόδουλος
μέλος του μη κυβερνητικού οργανισμού «Πολίτες σε Ισχύ»